COLLECTIVE CRUNCH on ensimmäinen Euroopan avaruusjärjestön hautomon suomalaisyritys

Published

Euroopan avaruusjärjestö ESA:n hautomo tukee Suomen tavoitetta nostaa maan avaruustoiminta maailman huipulle vuoteen 2020 mennessä.

Aalto-yliopiston yhteydessä toimivaan ESA:n hautomo-ohjelmaan (ESA Business Incubation Centre, ESA BIC Finland) valitaan kymmenen innovatiivisinta suomalaista, alle viiden vuoden ikäistä avaruusalan yritystä vuodessa. Ensimmäinen hautomoon valittu startup on Collective Crunch, joka kerää dataa erityisesti, ilmastosta, paikkatiedosta ja jalostaa siitä alustoja teollisuuden tarpeisiin koneoppimisen keinoin. Yritys toimii metsäteollisuuden ja energiateollisuuden aloilla. Yritys on jo voittanut useita teknologia-alan kilpailuja ja saanut erittäin positiivista palautetta asiakasprojekteistaan.

Yksi Collective Crunchin perustajista, Chief Product Officer Jarkko Lipponen: ”Olen erittäin innostunut ESA-yhteistyöstä varsinkin metsäteollisuustuotteemme tiimoilta, joka on palvelu sahojen osto-organisaatioiden käyttöön. Palvelu tulee ottamaan todellisen loikan maantieteellisellä skaalautuvuudellaan ESA:n datan avulla. Myös ESA:n asiantuntijoiden saaminen hankkeeseen mukaan tulee syventämään avaruusdatan tuntemustamme ja sen hyödyntämistä kansainvälisillä markkinoilla.”

ESA:n Suomen yrityshautomoon voi hakea jatkuvasti, kaksi valintaa vuodessa

ESA BIC Finlandin kahdesti vuodessa järjestettävässä valintapaneelissa ovat edustettuina ESA:n lisäksi hautomon kumppanit Aalto-yliopisto, Business Finland, Turku Science Park sekä Geowise Oy.

”Avaruusala on maailmalla voimakkaassa nosteessa. Uudet avaruusteollisuuden ideat eli niin sanotut New Space –teknologiat kuten nanosatelliitit ovat erityisen kiinnostavia. Näistä esimerkkejä ovat Aalto-yliopiston piensatelliittiohjelma ja siitä syntyneet startupit kuten ESA:n kanssa kumppanuussopimuksen solminut Iceye. ESA:n hautomo-ohjelmaan valitaan lisäksi startupeja, jotka käyttävät olemassaolevia avaruusteollisuuden palveluita kuten sää- tai paikannussatelliittitietoja liiketoiminnassaan. GPS-satelliittien paikannustietoja käyttävät lukuisat yrityksetkin ovat osaltaan avaruusalalla. Siksi meille hakevien ja hyväksyttävien yritysten skaala on laaja” kertoo Kimmo Isbjörnssund, ESA BIC Finland -avaruushautomon vetäjä.

ESA BIC Finland -yhteistyö tärkeä osa New Space Economy -ohjelmaa

Business Finlandin New Space Economy -ohjelma tähtää Suomen avaruusteollisuuden liikevaihdon kaksinkertaistamiseen ja ESA BIC Finland on keskeisessä roolissa tavoitteen saavuttamisessa.

”Globaali avaruustoiminta on massiivisen muutoksen kourissa, mikä ei voisi osua paremmin Suomen kannalta. Täältä löytyy kiistatonta huippuosaamista radiotekniikan, komponenttien, laitteistojen ja ohjelmistojen valmistuksessa. Puhumattakaan piensatelliittien ennakkoluulottomasta rakentamisesta ja satelliittidatan jalostamisesta nopeasti kehittyvään kaupalliseen käyttöön. Business Finlandin tehtävänä on seuloa potentiaalisimmat ideat, rahoittaa yrityksiä ja liiketoimintaekosysteemejä sekä auttaa niitä New Space -markkinoille ja mukaan laajoihin ESA- ja Horisontti-projekteihin. Aika on kypsä moninkertaistaa Suomen avaruusliiketoiminnan arvo ja tehdä maastamme ykköskohde globaaleille ekosysteemeille ja investoinneille”, sanoo Business Finlandin avaruustoiminnasta vastaava palvelujohtaja Kimmo Kanto.

Vuoden alussa käynnistynyt ESA BIC Finland on osa Euroopan laajuista avaruusalan yrityshautomojen verkostoa, jonka tehtävänä on kasvattaa Euroopan avaruusteollisuuden kilpailukykyä ja kokoa tukemalla ohjelmaan valittavia yrityksiä taloudellisesti ja teknisen avun muodossa. Yli 500 yritystä on jo valmistunut ohjelmasta. Hautomon kotisivuilla on lisätietoa eduista ja hakemisesta.

Lisätiedot:

Kimmo Isbjörnssund

ESA BIC Finland Manager, yrittäjyysasiantuntija

+358 50 4436 855

kimmo.isbjornssund@esabic.fi

kimmo.isbjornssund@aalto.fi

www.esabic.fi

www.esa.int

www.businessfinland.fi/avaruus


Categories Uncategorized