Euroopan avaruusjärjestö ESA BIC Finlandin yrityshautomotoiminta laajenee koko läntisen Suomen rannikolle Turusta Vaasaan sekä Tampereelle

Published

LEHDISTÖTIEDOTE 29.8.2023
Aalto Startup Center

Julkaisuvapaa

Euroopan avaruusjärjestö ESA BIC Finlandin yrityshautomotoiminta laajenee koko läntisen Suomen rannikolle Turusta Vaasaan sekä Tampereelle
– ESA BIC Finlandin operaattori on Aalto-yliopiston Aalto Startup Center, länsirannikon West Coast Hubin toimintaa vetää Vaasan yliopisto ja Tampereen hautomotoimintaa koordinoi Business Tampere.

Kansainvälinen avaruusteknologiaan painottuva yrityskiihdyttämö mahdollistaa liiketoiminnan kasvua avaruusteknologia-startupeille. Yrittäjyyskiihdyttämön toiminnassa on ollut merkittäviä startup-alumneja, kuten Solar Foods, Aurora Propulsion Technologies ja AddComposites.

ESA BIC Finland on solminut yhteistyösopimuksen Vaasan yliopiston ja Business Tampereen kanssa. ESA BIC Finlandin päätoimipiste on Aalto Startup Centerillä Espoon Otaniemessä. ESA BIC Finlandin laajentuminen koko läntiseen Suomeen ja Tampereen yritystalouden alueelle on merkittävä askel suomalaisten avaruuteen liittyvien liikeideoiden kaupallistamisessa ja startuppien liiketoiminnan tukemisessa. ESA BIC Finland -ohjelmaan valitut startup-yritykset voivat saada jopa 85 000 euroa tukea hautomotoiminnan aikana. – ESA BIC Finlandin vaativa ja korkeatasoinen startupyritysten evaluointi varmistaa hautomo-ohjelmaan valittavien yritysten laadun. Evaluointi tehdään ensimmäistä kertaa Vaasan West Coast Hubissa tämän viikon keskiviikkona ESA:N johdolla yhteistyössä ESA BIC Finlandin toimijoiden kanssa, kertoo Aalto Startup Centerin johtaja Marika Paakkala.

Aalto Startup Center tarjoaa laajan ja laadukkaan tuen ESA BIC Finlandin startuppien kasvuun yksilö- ja ryhmävalmennuksien sekä verkostoitumistapahtumien avulla. Aalto Startup Center on palkittu keväällä 2023 maailman yhdeksi kolmesta parhaasta yliopistopohjaisesta yrityshautomosta maailmassa. – ESA BIC Finlandin toimintaa on johdetaan kuudetta vuotta Aalto Startup Centeriltä. Meiltä on kasvanut merkittäviä innovatiivisia avaruusteknologiayrityksiä, lisää Paakkala.

Vaasan yliopisto toteuttaa ESA BIC -hautomo-ohjelmaa Länsi-Suomessa. Vaasan yliopiston ja Turku Business Regionin toimipisteet muodostavat yhdessä ESA BIC Finlandin länsirannikon keskuksen.
– Yhdessä pystymme tarjoamaan ESA BIC Finlandin hautomopalveluja Suomen läntisimmille alueille aina Varsinais-Suomesta pohjalaismaakuntiin, iloitsee Vaasan yliopiston avaruustaloushankkeita vetävä professori ja tutkimusalustan johtaja Heidi Kuusniemi.

Kuusniemi toivoo uuteen avaruustalouteen tähtäävien yritysten löytävän tiensä Euroopan avaruusjärjestön hautomotoimintaan, sillä rahoituksen lisäksi kautta pystyy kasvattamaan yhteistyökumppaniverkostoa ja saamaan suoria yhteyksiä ESAn tutkimusinfraan ja -ohjelmiin. Näistä kontakteista on monille ESA BIC Finland -alumneille ollut todella paljon hyötyä.

ESA BIC Finlandin yrityskiihdyttämö vahvistaa Vaasan yliopiston ja koko alueen innovaatio- ja yrittäjyystoimintaa. Yhdessä yliopiston vahvan teknologia- ja liiketoimintaosaamisen kanssa se luo uusia mahdollisuuksia avaruusliiketoimintaan suuntautuville startup-yrityksille.
– ESA BIC Finland -hautomo hyödyntää ja kehittää Vaasan yliopiston nykyisiä innovaatioiden, yrittäjyyden ja kaupallistamisen tukimuotoja, sanoo Vaasan yliopiston innovaatiotoiminnan erityisasiantuntija Philipp Holtkamp.

Tampereen ESA BIC Finland -toimipiste sijaitsee Tampereen ytimessä startup-talo Platform 6:ssa.
– Olemme todella iloisia, että Tampereen seutu on päässyt mukaan Euroopan avaruusjärjestön kiihdyttämö-ohjelmaan. Pystymme nyt tehokkaammin auttamaan seudun yrityksiä hakuprosessissa ja näin edesauttamaan ohjelmaan mukaan hyväksymisessä, toteaa Business Tampereen asiakkuusvastaava Tapio Siik.

Turun toimintaa koordinoi Turku Science Park Oy. – Jatkamme innoissamme Turussa jo hyvin liikkeelle lähtenyttä toimintaa uusien kaupunkien kanssa. Avaruusliiketoiminta on kasvava ala, jonka kiinnostavuus on kasvanut jatkuvasti ja joka liittyy olennaisesti Turun alueen vahvuuksiin, kuten osaamiseen älykkäissä meriteknologioissa, kertoo Timo Huttunen Turku Science Park Oy:n asiakkuuspäällikkö.

– Saimme ESA BIC Finland hautomo-ohjelman aikana merkittävää tukea yrityksemme avaruussovellukseen heti sen alkuvaiheessa. Ilman tätä ESA BIC Finlandin tarjoamaa kasvualustaa ja verkostoa emme olisi päässeet aihepiirissä eteenpäin, koska tulemme vakiintuneen avaruusklusterin ulkopuolelta. Olen erittäin iloinen kuullessani, että ESA BIC Finlandin toiminta laajenee ja kasvaa näinkin laajalle, vahvistaa Solar Foodsin toimitusjohtaja Pasi Vainikka.

ESA BIC Finlandin (Euroopan avaruusjärjestö ESAn yrityshautomotoiminta) yrityskiihdittämön päätoimipiste sijaitsee Aalto Startup Centerissä Espoon Otaniemessä. Yli viiden vuoden Suomen toiminnan aikana Aalto Startup Centerin ESA BIC Finlandin yrityskiihdyttämöstä on tullut merkittäviä innovatiivisia avaruusteknologiayrityksiä, kuten Solar Foods, Aurora Propulsion Technologies ja AddComposites. Euroopan avaruusjärjestön (European Space Agency) hautomotoimintaa on yli 20 maassa. Suomen toiminta laajenee Espoon Otaniemestä Tampereelle ja Vaasaan 2023.

Lue lisää (ESA BIC Finland):

https://esabic.fi/, LinkedIn

Aalto Startup Center on hybridiyrityskiihdyttämö korkeintaan kolmen vuoden ikäisille ja erityisesti teknologian alan startup-yrityksille. Kiihdyttämö hyödyntää Aalto-yliopiston tarjoamaa poikkitieteellistä osaamista muotoilusta, liiketoiminnasta ja teknologiasta sekä yliopiston osaamista ja verkostoja. Mukana on yrityksiä sekä Aallosta että sen ulkopuolelta ja kiihdyttämössä luodaan liiketoiminta myös tutkimukseen perustuvista projekteista. Tällä hetkellä Aalto Startup Centerissä on yli 50 yritystä, jotka koostuvat kahdesta omasta ohjelmasta (Business Generator ja R2B pre-business incubator ohjelma) ja kolmesta partnerohjelmasta (ESA BIC Finland, Urban Tech Helsinki incubator ja Aalto Digital Creatives). Aalto Startup Centerin toimitilat sijaitsevat Espoon Otaniemessä. From Ideas to Impact ® – Luomme yhdessä ideoista impactia.

Lue lisää Aalto Startup Center.

Lisätiedot:

Aalto-yliopisto, Aalto Startup Center

Marika Paakkala
Head of Aalto Startup Center, ESA BIC Finland marika.paakkala@aalto.fi
+358 40 8292 286

Haastattelu- ja kuvapyynnöt:
Milla Kalliokoski
Head of Marketing and Communications, Aalto Startup Center,
ESA BIC Finland
milla.kalliokoski@aalto.fi
+358 50 440 6428

Vaasan yliopisto
ESA BIC Finland Vaasa site

Heidi Kuusniemi, professori ja Digitaalinen talous -tutkimusalustan johtaja, Vaasan yliopisto, heidi.kuusniemi@uwasa.fi, puh. 029 449 8504

Philipp Holtkamp, innovaatiotoiminnan erityisasiantuntija, Vaasan yliopisto philipp.holtkamp@uwasa.fi, puh. 029 449 8585

Vaasan yliopisto on 5500 henkilön kansainvälinen tiedeyhteisö, joka kouluttaa vastuullisia johtajia ja asiantuntijoita tulevaisuuden tehtäviin. Edistämme kilpailukykyä, innovaatioita ja kestävää kehitystä liiketoiminnassa, teknologioissa ja yhteiskunnassa. Viime vuosina yliopiston monitieteinen avaruuteen liittyvä osaaminen on kasvanut kansallisten ja kansainvälisten yhteistyöhankkeiden myötä.

ESA BIC Finlandin Vaasan toimipisteen ja Vaasan yliopiston avaruustalouden tutkimuksen sivut: http://sites.uwasa.fi/vaasaspaceavenue/

Business Tampere, Tampere site
Tapio Siik, Asiakkuusvastaava, puh. +358 40 568 1483

Business Tampere on Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö, jonka tehtävä on edistää investointeja sekä luoda paras ympäristö yritystoiminnalle. Yhtiön toimintaa ohjaa Tampereen kaupunkiseudun elinkeinostrategia. Rakennetaan uutta Tampereen seutua. Yhdessä.

Turun yliopisto, Turku site
Timo Huttunen, Asiakkuuspäällikkö, puh.+358 40 719 2335

Turku Science Park Oy:n on Turun ja kymmenen ympäristökunnan yhteinen elinkeinoelämän vauhdittaja. Tavoitteemme on edistää Turun seudun elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä, korkeakouluyhteistyötä sekä yritysten kilpailukykyä. Autamme ja neuvomme toimialasta riippumatta kaikkia yrityksen perustamisessa ja liiketoiminnan kehittämisessä, kasvussa ja kansainvälistymisessä.